Durf te leiden. Is dat niet een geweldige gedachte? Hij gaat voor iedereen op. Voor de voorzitter van de Raad van Bestuur, die doodmoe wordt van al die medewerkers, die allemaal een eigen mening hebben. Vaak nog gefundeerd ook, want ze zijn enorm hoog opgeleid en ze weten beter dan jij wat er op de vloer gebeurt. Maar jij was nou net al die banen aan het redden, dus je vindt het allemaal ook wel wat ondankbaar.

Voor de middelmanager, die vreselijk haar best doet om naar haar medewerkers te kijken en voor hun belangen op te komen en niet ál haar tijd te besteden aan rapporteren, vergaderen en controleren.

En ook voor de professional, die soms een omgeving treft waarin zij in flow kan werken en even zo vaak ook in een omgeving terecht komt waarin zij zich monddood en gefrustreerd voelt. Het is niet gemakkelijk op de apenrots, niet voor de bovenste aap en ook niet voor de apen daaronder.

 

Nieuw leiderschap

Leiderschap is aan het veranderen. Het is niet meer voorbehouden aan managers en voorzitters. Managers krijgen steeds meer de rol van people managers. Ze staan naast het team, lopen met het team mee, kijken wat het team nodig heeft en spelen daarop in. Zijn er genoeg mensen, zijn er genoeg vaardigheden, wordt de beschikbare kennis en tijd goed besteed? Professionals krijgen steeds meer de verantwoordelijkheid om hun rol te nemen en hun kennis en vaardigheden maximaal te benutten in samenwerking met het team. Met andere woorden: om de leiding te nemen.

Het vraagt een krachtige persoonlijkheid om de behoefte aan hiërarchie los te laten en er te zijn voor je mensen. Het vraagt een gelijkwaardige relatie om daadwerkelijk met de ander in gesprek te kunnen zijn, zonder angst voor de eigen positie. En het vraagt zelfvertrouwen om dat in verbinding met de ander te kunnen doen.

Een ander leiderschap dus, waarin je bereid bent naar jezelf te kijken, naar wie je bent en wat je kunt en wat jíj nodig hebt om dat te doen. Waarin je in staat bent om het gesprek daarover te voeren en als dat nodig is nieuwe vaardigheden te leren of een andere rol of een andere omgeving voor jezelf te zoeken. Want als je dat kunt, dan kan je ook de ander zien zoals zij is en het gesprek daarover voeren. Dan gaan we moeilijke gesprekken en situaties niet uit de weg, want we veroordelen onszelf of de ander niet. Dan kunnen we daadwerkelijk en oprecht steeds op zoek naar de optimale match tussen mens, taak en omgeving.

 

Dus hoe word je een leider

Leider zijn betekent verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor je omgeving. Het betekent op reis zijn in je ontdekkingen van wat jou sterk maakt en wat jou ondermijnt. Steeds nieuwe lagen in jezelf ontdekken en steeds meer begrip vinden voor je omgeving en vanuit dat begrip die omgeving beter maken. Soms betekent dat dat je inderdaad een manager wordt en soms betekent dat dat je leiderschap neemt vanuit je professionele rol. Zoals Pepijn Nicolas zegt: er hoeft er maar 1 op te staan en het hele proces loopt beter. De geweldige Brené Brown heeft er een nieuw boek over geschreven: Dare to lead.

 

En nu jij

Ga jij opstaan met jouw vaardigheden? Word jij een leider voor jezelf en jouw omgeving? Misschien wil jij je kennis en vaardigheden graag verdiepen met een hoogwaardige opleiding maar twijfel je nog over welke richting het beste bij je past. Wij helpen je graag. Stuur een mailtje naar post@thepeopleoffice.nl of plan een gratis adviesgesprek.

En om klein te beginnen hebben we gratis voor jou 365 dagen iedere dag 10 minuten leren. Dat is een jaar lang iedere dag een email met een interessante korte video van YouTube. Want de kennis ligt op straat. Je moet het alleen zien te vinden. En dat doen wij graag voor jou. Abonneer je hier.