De afgelopen zes maanden heb ik een sabbatical gehad. Een schrijfsabbatical. Na drie jaren van interim opdrachten en nadenken wie ik wilde zijn als ondernemer leek het mij geweldig om alle tijd te nemen om mijn gedachten te ordenen en te schrijven. Content en online lessen maken. Dat soort dingen.

Ik heb enorm genoten van deze tijd en een aantal belangrijke dingen geleerd, die ik graag met je deel. Ze gaan twee kanten op. De goede kant van een sabbatical en de leerzame kant.

 

1. Je ritme verbetert

Ik ben een workaholic. Ik werk altijd, omdat ik het leuk vind. Ik moet mezelf er toe zetten om de planten water te geven of om te gaan koken, om het weekend en de vakantie te besteden aan niet-werken want het liefste werk ik door. Want het kan altijd beter en er is nog veel te doen in mijn vakgebied. Dat is niet goed, maar het is deel van mijn leven.

Omdat ik dit weet van mijzelf heb ik twee dingen gedaan om mijn ritme te verbeteren. Ik heb een dagritme ontwikkeld dat past bij mijn biologische klok. Ik slaap tot ik wakker word, ontbijt, mediteer, kijk een video uit de serie Iedere dag 10 minuten leren en wandel een uur. Daarna schrijf ik, ’s middags en ’s avonds.

Daarnaast ga ik in het begin van ieder seizoen naar een Zijnsdag van Wendy Tacoma, waar we stil staan bij het ritme van de aarde en de seizoenen. Als gevolg daarvan voel ik me beter geaard, leef ik veel bewuster, ben ik mijn huis veel meer gaan waarderen en zit ik beter in mijn lichaam.

 

2. Je wordt er daadwerkelijk wijzer van

Ik streef er al heel lang naar om wijs te worden. Zo wijs dat ik in staat ben om anderen hun eigen pad te laten volgen en ze pas te helpen als ze daarom vragen. En dat lukt me steeds beter.

Groeien in wijsheid betekent onder meer dat je begrijpt dat er een verschil is tussen wie je bent en hoe je ego zich heeft ontwikkeld. Dat je weet wat triggers zijn en waardoor je wordt getriggerd. Dat je een trigger herkent als het gebeurt en er adequaat mee om kunt gaan in plaats van de ander de schuld te geven.

Groeien in wijsheid betekent ook dat je je eigen fight, flight en freeze reacties herkent bij onverwachte gebeurtenissen en daarvan leert. En dat je begrijpt dat dezelfde situaties zich blijven voordoen, totdat je de les hebt geleerd die je te leren had.

Groeien in wijsheid gaat in levels. Zoals bij games. Dezelfde thema’s blijven terugkomen, de onderliggende thema’s worden zichtbaar en als je bewust leeft groei je en begrijp je ze op een steeds dieper niveau. Ik heb gemerkt dat je gemakkelijker door je levels gaat als je beter in je ritme zit en met meer aandacht leeft.

 

3. Ik vertrouw nog meer op mijn onbewuste brein

Je onbewuste brein verhoudt zich tot je bewuste brein als het gehele overheidsapparaat tot de regering. Je onbewuste brein ontvangt iedere seconde miljoenen gegevens uit je omgeving, ordent deze gegevens, legt verbanden, leert en beslist. En dat gaat allemaal snel, associatief en automatisch. Zaken die relevant voor je zijn worden doorgestuurd naar je bewuste brein voor een bewust besluit.

Een bewust besluit nemen duurt langer en is voor wat betreft informatieverwerking minder efficiënt. Het onbewuste brein doet dus het meeste zelf. Meestal gaat dat prima, alhoewel je fight, flight en freeze reacties ook uit je onbewuste brein komen. Merk je dat dat speelt, dan is het altijd beter om een bewust besluit te nemen.

Dat gezegd hebbende: je onbewuste kan een hele hoop zaken voor je afhandelen en is creatiever dan je bewuste brein. Hoe meer je je onbewuste de ruimte geeft, hoe beter het voor je kan werken, las ik laatst ergens. En dat is waar, heb ik gemerkt. Het lukt me steeds beter en sneller om een probleem op te laten lossen door mijn onbewuste. Ik verzamel alle informatie, orden wat en laat het dan los. Ik ga dan douchen of wandelen of koken. En dan komt het antwoord vanzelf en is het creatiever dan wanneer ik er actief op gestudeerd zou hebben.

 

4. Ik werk graag samen

Ik ben redelijk introvert, vind het fijn om alleen te zijn en dacht dat ik full time schrijven heerlijk zou vinden. Het tegendeel is waar. Ik vind het oprecht niet altijd even zinvol om te gaan bedenken waar ik het nu eens over zal hebben. Terwijl ik, aan de andere kant, iedere keer als ik iemand uit mijn netwerk heb gesproken wel 20 ideeën heb voor een nieuwe tekst of voor een nieuwe les of een training.

Want het is leuk om concrete problemen op te lossen en het is nog leuker om dat samen met anderen te doen. Ik hou van dynamiek en ik vind het heerlijk om orde en rust aan te brengen in complexe situaties of in chaos. Ik vind het geweldig om de puzzel op te lossen, de brug te zijn tussen partijen die elkaar niet begrijpen en moeilijke dingen eenvoudig te maken. Dat geeft enorm veel voldoening.

Dus ja, wijzer worden is fijn, maar dynamiek ook. En het versterkt elkaar als een opgaande spiraal. En daarom wil ik het beter gaan afwisselen. Mijn doel is nu om mijn tijd te verdelen tussen concrete problemen oplossen en reflectie inbouwen. Dat mag tegelijkertijd of na elkaar. Pieken geeft ook energie.

 

Kan ik iets voor je doen?

Het is mijn persoonlijke missie om significant bij te dragen aan de kwaliteit van arbeid in organisaties. Ben je iemand of ken je iemand die hulp nodig heeft bij het vernieuwen van HRM, het verbeteren van leiderschap in de organisatie, het aansturen van een intern programma of het aansturen van ICT leveranciers? Laat het me graag weten. Bel me op 06 – 1233 8894 of mail naar post@thepeopleoffice.nl.

 

Ook iedere dag 10 minuten leren?

Alle kennis ligt op straat, voor het oprapen. Geen tijd om te zoeken? Ik heb een selectie voor je gemaakt van korte video’s die interessant en leerzaam zijn. Over psychologie, veranderkunde, brein, relaties en inspiratie. Abonneer je op 365 dagen Iedere dag 10 minuten leren en je ontvangt gratis een jaar lang iedere dag een inspirerende kennisvideo in je mailbox. Je zult merken dat je vaak een video krijgt die precies past bij een probleem dat je aan het oplossen bent. Je associatieve onbewuste brein pikt dat voor je op.