Ik was op reis in Amerika, een low budget reis, en ik had meer dan genoeg van brood besmeerd met mayonaise en torenhoog beleg. Op een dag in San Francisco vroeg ik om een turkey sandwich, no mayonaise and half the meat you usually do. De tekst leek me weinig briljant maar in ieder geval begrijpelijk. Ik moest hem drie keer herhalen. Totdat de man achter mij in de rij mij uit mijn lijden verloste. Hij riep hold the mayo and light on the turkey.

Right.

Dat had ik met de beste wil van de wereld zelf niet kunnen verzinnen op dat moment.

 

Ken je dat?

Dat je toch echt dacht dat je heel duidelijk was en dat niemand naar je luisterde? Of misschien wel naar je luisterde, maar toch niet ging doen wat je wilde dat hij ging doen?

Een aantal jaren geleden was ik manager HRM bij een kennisbedrijf. De HR administratie had te maken met twee systemen zonder onderlinge verbinding en moest dus alle gegevens dubbel invoeren. Dat is enorm frustrerend en ook foutgevoelig. Ik vroeg de ICT afdeling dan ook om een interface. En ik vond het al heel stoer van mezelf dat ik dat woord kende.

Ik kreeg een e-HRM systeem.

Het is echt gebeurd.

Ik stond erbij en ik keek ernaar.

Een e-HRM systeem was natuurlijk supergaaf, zeker in die tijd, maar geen oplossing als je eigenlijk een interface nodig hebt. Ik zag het gebeuren maar ik was zo gewend om op eigen terrein mijn doel te bereiken dat ik niet zag dat mijn vertrouwen in een goede afloop geen grond had. Want ICT en HRM begrijpen elkaar niet.

Inmiddels ben ik een studie bedrijfskunde, 3 reorganisaties en 5 jaar ervaring als business projectmanager verder. En ik begrijp nu dat ik weliswaar een hele goede HRM’er was, maar dat ik geen kennis had van ICT, geen kennis van processen en geen kennis van projecten. Ik was onbewust onbekwaam.

Ik kon transformaties begeleiden en veranderingen implementeren maar werkte daarin veel te hard en had te weinig hulp van de mensen die de verandering hadden moeten ondersteunen. Want ik praatte te weinig in hun taal. De MT’s waarin ik werkte waren blij met mijn proactieve en resultaatgerichte houding, maar ik maakte het hen wel heel gemakkelijk om achterover te leunen.

Nu is er weinig mis met hard werken, als je zinvol bezig bent en samen met anderen tot resultaten komt. Er is veel mis met hard werken als je eigenlijk te weinig tools hebt om je doel te bereiken.

In de afgelopen 5 jaar als business projectmanager heb ik verschillende soorten veranderingen begeleid en veel nieuwe tools geleerd, zoals hoe je mensen betrekt bij een verandering, hoe je iedereen aan het werk zet en vooruitgang boekt, hoe je omgaat met tegenslag en hoe je de taal van de ander spreekt. En ik heb vaak gedacht hoe tof het zou zijn geweest als ik deze vaardigheden had gehad toen ik HRM’er en manager was.

 

En nu jij

Ben jij HRM’er of manager? Ga jij een verandering begeleiden of zou je dat in de toekomst willen kunnen? Schrijf je dan in voor de opleiding Word HR Projectmanager¬†en leer hoe je vakgebieden kunt overbruggen en resultaten kunt halen. Je kunt iedere dag beginnen.

Wil je liever eerst meer informatie? Stuur dan een mailtje naar post@thepeopleoffice.nl of plan een gratis adviesgesprek.