Hoe verloopt het jaar voor jou? Ben jij bezig met de positie van HR in jouw organisatie en met je eigen ontwikkeling daarin? Of ben je consultant en denk je na over een beter HR? Een relevant onderwerp. Berenschot en ADP hebben eerder dit jaar een rapport opgeleverd met trends en ontwikkelingen in de HR functie. Daarin kun je het volgende lezen:

“Hoewel Personeel & Organisatie in het verleden de gebruikelijke term voor het hedendaagse HR was, lijken de fundamentele organisatieveranderingen grotendeels buiten HR om plaats te vinden. Het ontwikkelen / invoeren van innovatieve organisatieconcepten in organisaties, bijvoorbeeld zelfsturende teams, multidimensionale sturing of netwerkorganisaties, staat op een uiterst bescheiden 16e plaats in 2017.”

 

We hebben dus iets te doen

Ik herken uit mijn eigen praktijk dat fundamentele organisatieveranderingen grotendeels buiten HR om plaats lijken te vinden en ik denk dat dat jammer is. Ik geloof dat het beter zou zijn voor organisaties als HR en HR consultants wel degelijk zouden aansluiten bij de innovatieve organisatieconcepten die overal bottom up ontstaan. In veel gevallen gaat het daarbij om het begrijpen van agile werken en het ondersteunen van min of meer zelfsturende teams. HRM’ers en consultants kunnen dat ondersteunen, omdat ze meer weten van gedrag dan anderen. Of in ieder geval: meer horen te weten van gedrag dan anderen. Echter, je kunt alleen ondersteunen als je ziet wat er te ondersteunen valt.

 

Wat zou een goede stap zijn

Het is mijn ambitie om bij te dragen aan de kwaliteit van arbeid in organisaties en ik zet daarvoor al mijn kennis en vaardigheden in. De afgelopen vijf jaar ben ik business projectmanager geweest. Ik dacht dat ik dat wel zou kunnen met mijn ervaring met reorganisaties. Het bleek een nieuw vak te zijn en ik heb er veel van geleerd. En ik heb vaak gedacht hoe fijn het was geweest als ik al deze vaardigheden had gehad toen ik HRM’er was.

Ik heb dan ook de opleiding Word HR Projectmanager ontwikkeld, waarin ik je alles leer wat je weten moet over het leiden van veranderingen, ook als dat in een agile omgeving is. En, heel belangrijk, ik heb het niet over dingen die je niet hoeft te weten. We leven in een tijd van informatie overload en alles wat je niet nodig hebt beklijft niet in je hersenen. Zo heeft Prince2 een aantal heel aantrekkelijke technieken maar je hoeft drie kwart van Prince2 niet te kennen als je een goede business projectmanager wil zijn. Dus dat leer ik je ook niet. Ik leer je wel hoe je naar een verandering kijkt, wat daarin jouw rol is, hoe je anderen in hun rol zet, hoe je een team aanstuurt en hoe je omgaat met stakeholders. Zodat je meer moeiteloos resultaten haalt.

Ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is dat HRM’ers, managers en consultants zich blijven ontwikkelen en steeds blijven leren. En dat ze zich ontwikkelen in de richting die bij hen past. Houd je van de leiderrol, dan is je ontwikkelen als projectmanager een interessante richting. Houd je meer van coachen en begeleiden, dan is je ontwikkelen als teamcoach wellicht aantrekkelijker.

 

Wil jij leren hoe je HR projecten leidt? 

Wil jij leren hoe je een verandering moeiteloos en effectief aanpakt? Hoe je anderen in hun rol zet en zelf je rol pakt? Hoe je omgaat met stakeholders? Dan is de opleiding Word HR Projectmanager misschien iets voor jou. De opleiding start op ieder gewenst moment.

 

Wil je liever verder met coachen? 

Het kan natuurlijk zijn dat leiding geven aan een verandering niet helemaal jouw ding is. Dat je je liever ontwikkelt als coach. Denk dan eens aan het coachen van teams. Teamleren en teamcoachen worden steeds belangrijker omdat je sneller verder komt als je samen leert en samen realiseert. Teamcoachen gaat in essentie over het begrijpen van groepsdynamica. Ik heb zelf de opleiding Leer Teamcoachen van Floor Daver gevolgd en er is een wereld voor mij opengegaan.

 

Meer weten?

Heb je vragen over de opleiding Word HR Projectmanager of de opleiding Leer Teamcoachen bij Floor Daver of twijfel je welke vorm het beste bij je past? Heb je misschien andere vragen over je persoonlijke ontwikkeling? Plan dan een afspraak in mijn agenda voor een Skypegesprek, dan spreken we je vragen door. Ik vind het leuk om met je mee te denken en mijn ervaringen met je te delen.