Mijn zoon voetbalt al sinds de mini F-jes. Dat doet hij goed en met veel plezier. Alleen scheidsrechters die “verkeerd fluiten” kan hij niet uitstaan, want hij heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Dat bracht hem nogal eens in de problemen. Nu is hij 17 en zelf scheidsrechter. Hij is opgeleid door de club. Hij vindt het nog steeds vervelend als er niet volgens de regels gefloten wordt in een wedstrijd waarin hij zelf voetbalt, maar het raakt hem minder want de communicatie met de scheids verloopt een stuk constructiever.

Het is ongelooflijk interessant om van perspectief te veranderen. Niets is efficiënter als het gaat om het doorgronden van wat een organisatie echt nodig heeft om het beste uit de mensen te halen. De mensen willen het namelijk graag geven, maar komen daarbij nogal wat belemmeringen tegen. Een ander perspectief helpt jou in je rol om beter te begrijpen wat jij daartoe kan bijdragen.

Ben je een HRM’er, dan ben je natuurlijk geen scheidsrechter maar heb je wel invloed op de samenwerking in de organisatie. Dat komt door de spelregels die door HRM worden maakt. Daarbij vergeten we soms dat de vaardigheden van de professionals in de organisatie belangrijker zijn dan hun vermogen om te gehoorzamen. Als je ze betrekt bij het halen van je ambities werken ze namelijk helemaal uit zichzelf met alle plezier met je mee. Management en staf zouden de handen ineen moeten slaan om deze professionals de ruimte te geven om het beste uit zichzelf te halen en hen daarin te faciliteren.

Misschien zou iedere HRM professional af en toe weer eens het veld in moeten en een wedstrijdje mee spelen. Om vervolgens zelf te ervaren hoe het is als er niet goed gefloten wordt. Van dichtbij meemaken hoe moeilijk het is om te scoren wanneer de goal niet zichtbaar is of wanneer de weg naar de goal belemmerd wordt door overbodig overleg en het vragen van toestemming. En om te begrijpen hoe je het balbezit kunt overlaten aan het team. Dat zijn immers de professionals met het betere voetenwerk. Vervolgens zal het fluitje niet het enige HR instrument zijn dat een stuk efficiënter wordt ingezet!

 

En nu jij

Wat is jouw rol? Kan jij je inleven in wat er op het veld gebeurt? Hoe mensen met elkaar samenwerken? Welke rol speel jij in het succes van de organisatie? Waar jouw kracht ook ligt in het verbinden van de mens met zijn taak, zijn omgeving en zijn ontwikkeling, het is belangrijk dat je deze kracht ontwikkelt. Maak van jouw 7 een 9. Vraag feedback, vraag mensen die jou inspireren om een coachingsgesprek. Volg een goede opleiding of doe een Fitch assessment.

Liever direct de diepte in? Kies dan voor het Fitch assessment voor inzicht in wie je nu bent en welke ontwikkeling het beste bij je past bij je past.