Het is niet altijd gemakkelijk in het loondienst systeem. Alhoewel ik diep dankbaar ben voor alles wat ik heb mogen leren bij de organisaties waar ik heb gewerkt, is een aantal lessen onnodig langzaam en pijnlijk geweest en is me duidelijk dat ik het meest geleerd heb in organisaties die als vanzelfsprekend aannamen dat ik uit mezelf verantwoordelijkheid zou nemen en dat ik mijzelf optimaal zou ontwikkelen.

En dat zijn nooit hele organisaties. Dat is een productline met een sterke leider aan het stuur of een team met een teammanager die altijd weet hoe het met je is, je goed informeert, er voor je is als je wil sparren en je ruimte geeft om die projecten op te pakken waar je blij van wordt. Of een nieuwe afdelingsdirecteur die het uiterste van je vraagt, zodat er eindelijk weer wat gebeurt, en daarbij achter je staat en je weer opraapt als er iets niet goed gaat. Of een collega die jou écht ziet en met je praat over dingen die er toe doen.

 

Wat leren we daarvan?

Wat we daarvan kunnen leren is dat niet iedere organisatie het voor jou als individu gemakkelijk maakt om een energiek, inspirerend en ruimtegevend element in je omgeving te zijn, maar dat het de mensen zijn die dat wél lukt, die jouw wereld een beetje mooier maken. Hoe dankbaar zijn we niet voor deze mensen, als je er even over nadenkt. En wie houdt jou eigenlijk tegen om zo’n mens te zijn? En dan heb ik het niet over overleven in een systeem door je mening voor je te houden, maar over daadwerkelijk helpen de organisatie naar een hoger niveau te tillen door in jouw invloedssfeer je beste zelf te zijn. En gewoon door te stromen naar andere rollen als je je best hebt gedaan en het maximale uit je omgeving hebt gehaald.

De échte inzichten heb ik pas opgedaan toen ik voor mezelf begon en de ruimte nam om dat te leren wat ik eigenlijk altijd al had willen leren. Zoals hoe groepen functioneren en hoe mensen nu écht op elkaar reageren en waarom en vooral wat ík kan doen om negatieve effecten te doorbreken. Ik maakte kennis met groepsdynamica, de kracht van goed faciliteren en de eenvoud van het snappen van het zoogdierenbrein. En mijn allesoverheersende gedachte was: hoe is het mogelijk dat ik hier nog nooit van gehoord heb. Ik ben 5 jaar business projectmanager geweest zonder ooit te hebben gehoord over hoe je een nieuw team zo snel mogelijk zelfredzaam maakt.

Dat ik daar nu in heb kunnen leren, komt omdat individuen die wél weten hoe belangrijk dat allemaal is, op enig moment besloten hebben om zichtbaar te worden in hun weg naar diep begrijpen. Door hun inzichten te delen en geweldige trainingen te ontwikkelen. Toen ik dat inzag heb ik eerst zelf al mijn kennis over projectmanagement gebundeld in een training, die jou alles leert wat relevant is voor het organiseren van veranderingen en weglaat wat je niet nodig hebt, zodat jij niet pas na drie jaar weet hoe het moet. En vervolgens heb ik alle trainingen die jou helpen om een leider voor jouw omgeving te worden in jouw vak gebundeld in The People Office. Zodat jij keus hebt. Want niet iedereen volgt hetzelfde pad. Áls je maar een pad volgt.

Ik zie je.