Agile is een Engels woord. Het betekent behendig, lenig, wendbaar. We kennen het woord vanuit ICT, of beter gezegd vanuit software ontwikkeling en deze manier van denken is zó aanstekelijk dat ook buiten ICT steeds meer organisaties op de een of andere manier Agile willen werken. En dat doen ze met wisselend succes.
Hoe zit het precies met software ontwikkeling?
25 jaar geleden werd de ontwikkeling van software gedegen aangepakt. Eerst dacht je na over wat het eindresultaat moest zijn (ontwerp), vervolgens ging je dat maken en zorgde je ervoor dat je alles wat je maakte goed vastlegde in documentatie (realisatie). Het resultaat werd uitgebreid getest en vervolgens verkocht en in gebruik genomen door klanten. Het hele proces leek een beetje op het bouwen van een huis en we noemen dat een waterval aanpak, omdat alle stappen logisch na elkaar volgen en je niet meer terug kan om een stap over te doen zonder hoge kosten te maken en nog meer vertraging op te lopen.
Dit werkt tegenwoordig niet meer. De waterval aanpak neemt zoveel tijd in beslag dat het systeem dat je voor ogen hebt niet meer actueel is tegen de tijd dat je klaar bent. In 2001 kwamen zeventien softwareontwikkelaars bij elkaar in Utah. Zij vonden waterval methoden bureaucratisch, traag en bekrompen en belemmerend voor de creativiteit en de effectiviteit van software ontwikkelaars.
Daarom stelden zij een manifest op: het Agile Manifesto for software development. Het manifest is een gezamenlijke conclusie gebaseerd op denkbeelden die zich al sinds de jaren ’90 aan het ontwikkelen waren en het heeft enorm veel bedrijven en organisaties geïnspireerd. Althans, de ICT afdelingen daarvan.
Wat zegt het Agile Manifesto for software development?
Hoe gaaf is het dat een groep mensen zo’n inspirerend manifest op internet zet en dan zo’n navolging krijgt.
Is het Agile Manifesto het antwoord op alle vragen?
Natuurlijk is Agile niet het antwoord op alles. Agile werken is een manier om complexe problemen op een lerende manier opgelost te krijgen door een groep mensen. Bouw je een huis, dan kies je voor een waterval aanpak met een gedegen ontwerp en je gaat pas bouwen als het ontwerp goed is. Bouw je een software systeem, dan is een lerende ontwikkelingsaanpak vaak beter omdat het resultaat anders waarschijnlijk te weinig en te laat is, want de wereld gaat door terwijl jij nog aan het ontwikkelen bent.
Hoe zit het precies met HRM?
HRM is een domein, dat wil zeggen een gebied dat als een geheel beheerd wordt. En net als de andere domeinen binnen de organisatie is het een optelsom van een aantal processen die niet noodzakelijk in samenhang worden uitgevoerd en projecten. Voor wat betreft de HRM processen moet je denken aan werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, salarisbetaling, ziekteverzuim, MD, talentmanagement, opleidingen en de beoordelingscyclus. Voor wat betreft projecten zijn er bijvoorbeeld vitaliteitsprogramma’s en natuurlijk de talloze reorganisaties die elkaar steeds sneller opvolgen.
Volgens Effectory is op dit moment gemiddeld 38 procent van de medewerkers in Nederland bevlogen. Dat is niet veel. En het zou me niet verbazen als dat komt omdat het huidige beheer van het HRM domein in grote lijnen bureaucratisch, traag en bekrompen is en belemmerend voor de creativiteit en de effectiviteit van medewerkers. Waarom was bevlogenheid ook alweer belangrijk? Organisaties met bevlogen medewerkers scoren beter op klanttevredenheid, winstgevendheid en verzuim.
En niet alleen dat, bevlogen medewerkers zijn medewerkers die blijven. Iedere bevlogen medewerker die blijft draagt niet alleen aantoonbaar bij aan je klanttevredenheid, winstgevendheid en verzuim, maar hoeft ook niet tegen hoge kosten te worden vervangen door iemand van wie je dat nog niet zeker weet. Hoog tijd dus om het HRM domein veel meer in samenhang te gaan beheren.
Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen. Geweldige werkplekken en flexibel werken worden steeds meer gemeengoed, evenals leiderschapsprogramma’s, pooltafels, zelfroosteren en een persoonlijk ontwikkelbudget dat je naar eigen inzicht mag besteden. En dat zijn hele mooie stappen. Nóg beter zou het zijn als we wat minder hypes zouden volgen en deze stappen het gevolg zouden zijn van een geïntegreerde visie op de mens in de organisatie, bijvoorbeeld op basis van een set Agile uitgangspunten die er als volgt uit zou kunnen zien:
Is het Agile manifesto voor HRM het antwoord op alle vragen?
Nee, natuurlijk niet. Veiligheid vraagt bijvoorbeeld om protocollen die het bedrijf beschermen tegen hackers, de medewerkers tegen ongevallen of de klant tegen schadelijke producten. Je kunt niet alles Agile aanpakken. Soms is er een concreet beschreven doel en realiseer je dat doel op de klassieke manier, door eerst een ontwerp te maken en dat ontwerp vervolgens te realiseren. Op een waterval manier, omdat het doel vastomlijnd is, zonder een al te groot grijs gebied of een snel veranderende vraag uit de omgeving.
En vaak is een lerende aanpak beter. Agile werken is een reis met een wendbare aanpak en een korte feedbackloop die het werken voor veel professionals een stuk aangenamer kan maken, de professionals zelf een stuk productiever en het resultaat een stuk beter. Hoe gaaf zou het zijn als het bedrijven en organisaties zou lukken om met deze mindset naar hun medewerkers te kijken.
Kan ik helpen?
Of je nu je HRM instrumenten wil aanpakken, je HRM processen Agile wil gaan uitvoeren of de vaardigheden in je HR team op een hoger niveau wil brengen, ik help je graag met een gedegen advies. Ik houd ervan om complexe zaken eenvoudig te maken en veranderingen behapbaar. Dat kan op ieder gewenst moment of in de vorm van een team retreat. En daarbij geldt: een kleine stap is beter dan geen stap. Bel 06-1233 8894 voor de mogelijkheden of mail naar post@thepeopleoffice.nl.